DETAYLARINIZI UNUTMAYIN?

PRP Tedavisi

PRP tedavisi nasıl yapılır?

Cilt kusurlarını yok eden, cilde genç ve taze bir görünüm veren “PRP-Platelet Rich Plasma” adlı yöntemde, kişiden alınan bir miktar kan özel bir tüpe konularak, santrfüj işlemine tabi tutulur. Daha sonra bileşenlerine ayrıştırılmış ve platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma, kişiye mezoterapi ve volüm artırıcı dolgu enjeksiyon yoluyla geri verilir. Trombositlerin yapısında barındırdığı büyüme faktörleri sayesinde; kırışıklıklar azalır, deri elastikiyeti ve parlaklığı artırılır ve hasarlı dokular iyileşir. Yüz, boyun, dekolte bölgesi ile eller, bacak içleri, kollar gibi bölgelerde, saç dökülmesi görülen kişilerde, iyileşmeyen yara ve çatlakların tedavisinde uygulanan PRP için ideal seans süresi ve sayısı şöyle: Ortalama 30 dakikalık seanslarda, 2 hafta ara ile 3 kez.

PRP saç dökülme tedavisinde de kullanılıyor

Saç dökülmesi tedavisi, kas ve tendom yaralanmalarının yanı sıra birçok sorunun giderilmesinde tercih edilen bu yöntem, başta profesyonel sporcular olmak üzere tüm kişilerin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Fakat platalet sayısı yetersiz kişiler ve kanserlilere PRP tedavisi önerilmez.

PRP tedavisi saçsızlıkta şöyle kullanılıyor:

  • Öncelikle kişiden alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konulur.
  • Ardından içinde jel bulunan bir tüpe yerleştirilir.
  • Sonra tüp santrifüje konularak yaklaşık 5- 8 dakika kanın içindeki maddelerin ayrıştırılması sağlanır.
  • Kanın tronbositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış olur.
  • Elde edilen bu zengin karışım, saçlı deride eğer hala kıl kökleri yer alıyorsa ve canlıysa enjeksiyon yardımıyla uygulanır. Böylece bu köklerden yeni saç çıkar ve mevcut saç telleri kalınlaşır.
  • Bu yöntem tamamen saçlarını kaybetmiş ve kıl kökleri ölmüş kişilerde başarılı olamaz. Başarılı olması için kıl köklerinin canlı olması gerekir.

Yöntem 15 günde bir ortalama 6-8 seans, kişinin durumuna göre, aralarda saç mezoterapisi denilen vitamin enjeksiyonlarıyla kombine edilir. Kürü tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabilir.

PRP uygulaması

PRP tedavisine kişiden kan alınması ile başlanır. Beyaz kan hücreleri içeren ve platelet açısından zengin plazma hazırlanır ve cilde enjekte edilir. Enjeksiyon bölgelerinde plateletler ve beyaz kan hücreleri sinerjik bir etki oluşturur ve büyüme faktörlerinin serbest kalmasını sağlar. Büyüme faktörleri kolajen ve hyaluronik asit üretimini arttırarak yaraların iyileşmesi, kırışıklık ve akne izleri gibi cilt problemlerinin giderilmesini, cildin yenilenmesini sağlar. İşlem, dolgu enjeksiyonu veya mezoterapi şeklinde uygulanır fakat maske veya krem olarak da hazırlanması mümkündür.

Cildinizi gençleştirebilirsiniz

Bu uygulamada, kişiden alınan az miktardaki kan, özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılır ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma” yine aynı kişiye cilt gençleştirme amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilir. Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir görünüm ve parlaklık ortaya çıkar. 3 veya 4 uygulamadan sonra kalıcı bir etki görülür. 15 günde bir yapılacak 3-4 uygulamadan sonra 10-12 ayda bir tekrarlanırsa daha iyi bir etki elde edilir. Diğer yöntemlerle sağlanan olumlu sonuçlar belli bir süre devam eder ancak işlemin olumlu sonuçları tamamen uygulanan kişiye ait olduğundan, etkisi kaybolmaz.

Plateletler cildi yeniliyor

Plateletler, kanın pıhtılaşmasını sağlayan vücudumuzdaki hasarlı damarları ve diğer dokuları onaran büyüme faktörleri içeren hücrelerdir. Dokularımızda herhangi bir hasar olduğunda plateletler aracılığıyla onarım süreci başlar. Uygulamayla, hedef bölgeye kan dolaşımıyla taşınabilenden çok daha fazla sayıda platelet ulaştırılabilir. Plazma içinde konsantre olarak bulunan plateletler cilde enjekte edildiğinde, büyüme faktörleri, kollajen üretimi ve yeni kılcal damarların oluşmasını uyarır ve cildin kendini hızla yenilemesini sağlar.

PRP tedavisi kimlere uygulanabilir?

PRP tedavisinin uygulandığı kişiler, genç ve orta yaş olmak üzere iki ana grupta toplanır. Ancak PRP tedavisi ile ilgili çalışmaların yüzde 90’ı genç aktif kişileri yani profesyonel sporcuları kapsar. Bu da ağırlıklı kişi grubunun 20’li ve 30’lu yaşlarda olduğunu gösterir. PRP tedavisi; gençlerde kas ve tendon yaralanmaları ile yardımcı yöntem olarak akut kondral rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabilir. Orta yaş grubunda ise tendinit-epikondilit (lateral-medial), kronik tenosinovit ve erken dönem kıkırdak (artroz) hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Günümüzde ortopedi ve dermatoloji dışında; fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, estetik ve plastik cerrahide, nörolojide ve diş hekimliği uygulamalarında bu tedaviden sıkça yararlanılır.

Tedavi sürecini kısaltıyor

Tedavinin süresi, kişinin tanısına bağlı olarak değişir. Genel olarak ayda bir defa uygulanması önerilen tedavinin ortalama 3 ay sürmesi gerekir. Gerekli hallerde, hekim tarafından da uygun görülürse uygulama sayısı çoğaltılabilir. Akut dönem kas-tendon yaralanmalarında, erken dönem küçük yırtıklarda tek enjeksiyon yeterliyken; orta ve büyük yırtıklarda birer haftalık aralıklarla 2-3 enjeksiyon uygulanır. Erken dönem gonartroz (diz kireçlenmesi) için iki-üç haftalık aralıklarla toplam 3 enjeksiyon; kronik lateral/medial epikondilit tedavisinde de tek enjeksiyon yapılır. Profesyonel sporcuların kas yaralanmalarının ardından yeniden spora dönebileceği süre büyük önem taşır. Bölgeye erken dönem işlemin uygulanması bu süreyi belirgin oranda azaltır.

ÜST
tr_TRTurkish